Het belang van een gestroomlijnd productieproces.
Mocht ik de vraag krijgen: “Wat wil jij bereiken met je printer?” Dan zou mijn antwoord zijn: “Ik wil er zo weinig mogelijk tijd aan spenderen, de inhoud moet correct verwerkt worden en de kleuren zo goed mogelijk weergegeven. Mooie prints maken is belangrijk voor mij, echter ik ben geen drukker.”
Als jij je kan terugvinden in dit antwoord dan helpt het stroomlijnen of automatiseren van het printproces je een heel eind op weg.
Om als niet-grafisch bedrijf het produceren van grafische eindproducten rendabel te maken en te houden, moet je -waar het kan- de software laten overnemen. Het resultaat van elk onderdeel van het proces is een gestandaardiseerd product. Bijvoorbeeld: na het opmaken van een flyer maak je een PDF, deze PDF moet aan een aantal voorwaarden voldoen zodat deze probleemloos kan geprint worden.
Het proces dat leidt tot de opmaak behandelen we niet in deze uitgave. Dit proces heeft veelal interactie nodig van bv. grafische ontwerpers, fotografen of copywriters… Dat is een creatief proces, dat kan je ook stroomlijnen mits je rekening houdt met een aantal regels. De opmaakvrijheid wordt wat kleiner. Bij strikt zakelijke publicaties kan je, met behulp van specifieke software, de opmaak automatiseren. Het leidt tot een compromis op niveau van de typografische uitwerking.
Vanaf het ogenblik dat je een PDF-bestand hebt gemaakt volgens bepaalde regels, heb je meteen een bestand dat drukklaar is. Je wil dit bestand zo snel mogelijk in je printproces en zo makkelijk mogelijk door dit proces krijgen.
Onderstaande tekening geeft de stappen weer van een eenvoudig opmaakproces. Het resultaat is een PDF-file welke correct wordt geprint.