USB-C ontdek de kracht
Een kleine, compacte stekker.
USB-C is de echte allrounder waar iedereen het over heeft. Eigenlijk is USB-C het nieuwste connector-formaat binnen de USB-familie.
In tegenstelling tot de A- en B-modellen is de aansluiting symmetrisch waardoor het veel eenvoudiger is om verbinding te maken. Dit betekent dat het niet uitmaakt op welke manier je de stekker insteekt, hij past altijd.
Een ander pluspunt zijn de compacte afmetingen: met slechts 8,4 bij 2,6 millimeter is deze niet groter dan een micro-USB-stekker,. Bovendien is deze heel duurzaam en is deze ontworpen om minstens 10.000 te worden aangesloten en ontkoppeld.
De USB-C poort is zeer robuust en perfect voor dunne apparaten.
De USB 3.1 specificatie is samen met de USB-C-poort vrijgegeven als de nieuwe USB-specificatie. Voor de eerste keer kunnen data, beeldsignalen en stroom samen worden overgedragen via één enkele USB-kabel.
De USB 3.1 Gen 1 biedt gegevensoverdrachtsnelheden tot 5 Gbps, terwijl 10 Gbps mogelijk is met USB 3.1 Gen 2.
Niet elke USB-C poort is dezelfde.
Een universele poort is echter niet altijd zo universeel: USB-C op zichzelf geeft niets aan over het gebruikte protocol.
Er zijn bijvoorbeeld ook USB-kabels die alleen werken volgens de USB 2.0- of USB 3.0-specificatie. In dit geval worden alleen gegevens of stroom overgedragen via de kabel, en dit mogelijk op lagere snelheden.
Een ander protocol dat momenteel populair is in de Mac-wereld is Thunderbolt 3. Dit protocol maakt ook gebruik van een USB-C-connector en biedt overdrachtssnelheden tot 40 Gbps.
Een speciale “actieve” kabel, met extra elektronica in de connectoren, is nodig om twee Thunderbolt 3-apparaten met elkaar te verbinden. Tegelijkertijd functioneren alle Thunderbolt 3-poorten ook als een USB 3.1 Gen 2-connector.
Tot heden verbinden we een computer en een monitor via specifieke poorten zoals HDMI, DisplayPort en DVI. Dit is niet langer nodig met deze nieuwe interface. In de “Alternate Mode” kunnen aanvullend op de USB 2.0- en USB 3.1. datakabels ook DisplayPort, HDMI, MHL en audiosignalen worden verzonden. De enige vereiste is dat beide USB-C-poorten van de apparaten, zoals een monitor en een tablet, dezelfde “Alternate mode” ondersteunen.
Bijvoorbeeld: EIZO-monitoren met een USB-C-poort ondersteunen “DisplayPort Alternate Mode” of “HDMI Alternate Mode”.
USB-C naar DisplayPort
Zelfs als de monitor geen USB-C-poort heeft, kan het beeldsignaal nog steeds worden overgedragen via een adapterkabel. In dit geval zijn andere functies niet langer beschikbaar. Opmerking: de Apple Thunderbolt 3-naar-Thunderbolt 2-adapter geeft geen DisplayPort-signaal weer.
USB-C biedt ook hogere gegevensoverdrachtsnelheden. De nieuwe standaard ondersteunt USB 2.0 (480 Mbps), evenals USB 3.1 Gen 1 (USB SuperSpeed) en Gen 2 (USB SuperSpeed +), die overdrachtsnelheden bieden van respectievelijk 5 Gbps of 10 Gbps.
EIZO-monitoren met een USB-C-poort ondersteunen USB SuperSpeed met gegevensoverdrachtsnelheden tot 5 Gbps. Bovendien kunnen wijzigingen in de instellingen van de monitor met de Screen InStyle-software zonder OSD worden doorgevoerd en kan je de USB’s van de monitor gebruiken.
Dankzij de geüpgrade Power Delivery 2.0 biedt de nieuwe USB 3.1-specificatie ook een merkbaar hogere stroomtoevoer tot 100 watt bij 20 V/5 A. Hierdoor worden niet alleen kleine apparaten zoals smartphones van stroom voorzien, maar ook apparaten met hogere stroombehoeften zoals notebooks.
De USB 3.1-specificatie biedt vijf stroomprofielen voor verschillende toepassingen.
Stroomprofiel 1 met een uitgang van 10 W bij 5 V/2 A wordt hoofdzakelijk gebruikt voor kleine mobiele apparaten.
De andere profielen leveren 18 W, 36 W, 60 W en 100 W.
De vermogenswaarden zijn afhankelijk van verschillende factoren: het eindapparaat, de USB-versie, de gebruikte kabel en de USB-connector.
Mogelijke schade als gevolg van hoge spanningen wordt voorkomen, omdat de hoeveelheid stroom en laadspanning die moet worden geleverd, wordt geregeld door een speciale communicatieprocedure tussen de laadinrichting en het eindapparaat.
Daarnaast vindt stroom- en gegevensoverdracht plaats via afzonderlijke geleiders in de kabel. Daarom kunnen aangesloten eindapparaten tegelijkertijd als “datahost” werken terwijl ze worden opgeladen. U kunt ook andere mobiele apparaten op uw computer aansluiten om ze via een USB-kabel op te laden.
EIZO-monitoren die zijn uitgerust met een USB-C-poort kunnen notebooks tot 60 W opladen. Een hogere oplaadcapaciteit vereist een externe monitorvoeding.
Een schoon bureau
USB-C wordt al beschouwd als de interface van de toekomst vanwege zijn universele toepasbaarheid. Niet voor niets, werken zowel computer- als randapparatuurfabrikanten momenteel aan het opnemen van USB-C-poorten op hun nieuwe apparaten.
Er moet echter worden opgemerkt dat de feitelijke reikwijdte van de functies die beschikbaar zijn met USB-C in de praktijk sterk varieert van fabrikant tot fabrikant.
Welke van de beschikbare functies en protocollen ook daadwerkelijk worden ondersteund, is afhankelijk van de twee apparaten die zijn aangesloten en van de gebruikte kabel.
Toch is de USB-C een stap dichter bij het bereiken van het doel van één universele connector. Het is mogelijk om één enkele kabel te gebruiken om uw desktopcomputer aan te sluiten op een externe monitor, een notebook op te laden en gegevens over te dragen naar een externe harde schijf, die ook is aangesloten op de monitor dankzij de nieuwe interface.
Alle EIZO-monitors die zijn uitgerust met een USB-C-poort, hebben ook ten minste twee USB-A-poorten voor het aansluiten van conventionele randapparatuur.
Dankzij de nieuwe specificatie kan een monitor daarom een universele hub worden die computers met randapparatuur verbindt. Dit betekent dat met behulp van slechts de ene kabel video- en audiosignalen kunnen worden overgebracht naar een externe monitor in de DisplayPort Alternate Mode, terwijl tegelijkertijd een laptop of tablet wordt opgeladen en de monitor toegang krijgt tot USB-apparaten.
USB-C maakt daarom een wirwar van draden tot het verleden verleden tijd en levert belangrijke voordelen op in termen van moderne werkmodellen zoals BYOD (bring your own device) en clean desk-beleid.