Voorspelbaar en correct printen.
Zoals reeds besproken, bestaan er voor heel wat schakels in het grafisch productieproces standaarden of normen. Waar ik wil op focussen, is hoe jij als niet-grafisch bedrijf deze normen kan
gebruiken en implementeren in jullie manier van werken.
Een eerste voorbeeld. Er is een norm voor verlichting en deze is reproduceerbaar. Deze norm bepaalt onder welke lichtomstandigheden je drukwerk het best beoordeelt en kan je benoemen als “daglicht”. Heel simpel, zou je toch denken. Je neemt je drukwerk, houdt het in het daglicht en klaar. Helaas is het ietwat complexer, want wanneer is daglicht effectief daglicht? Om 12.00 uur, of om 13.30 uur… Moet de zon schijnen of hoort het bewolkt te zijn… Je merkt het: dit is moeilijk definieerbaar. Echter, er is een oplossing. Wij kunnen daglicht, zoals beschreven in de norm, simuleren. Dit doe je door een lichtbron te installeren die ten allen tijde de juiste kleurtemperatuur weergeeft en er zo voor zorgt dat je je drukwerk correct kan beoordelen.
Met andere woorden, door een kleine investering heb je continu zekerheid dat je kleuren correct kan beoordelen. In een volgend hoofdstuk bespreken we de ideale lichtomstandigheden om
drukwerk te beoordelen.
Ee tweede voorbeeld. Een printstandaard -om er zeker van te zijn dat je een bestand correct kan afprinten- kan je maken vanuit meerdere (opmaak-)programma’s, denk hierbij aan Word, Publisher, InDesign… Deze standaard is de PDF/X. Dit wil zeggen dat wanneer je een PDF/X aanmaakt je er zeker van bent dat het bestand correct geprint wordt.
Het invoeren van een standaard hoeft niet altijd complex te zijn. In dit tweede voorbeeld is het enkel een andere manier van bewaren welke zorgt voor correct printwerk.